Kategorier
Vedvarende energi

Hvad koster det at lade din elbil op?

Markedet for elbiler og hybridbiler vokser stærkt i disse år, og det er ikke uden grund. En elbil udnytter nemlig energien langt bedre end en konventionel bil.

Inden du triller din nye elbil hjem fra forhandleren, er det en god idé at sætte dig ind i opladning af elbil pris – hvordan du får ladet din bil op med den billigste og bedste løsning.

Egen ladeboks

De fleste elbiler i Danmark er ejet af folk, der bor i huse uden for de store byer. 

Det er derfor nemt og bekvemt at have sin egen ladeboks i garagen eller i carporten. 

Du kan vælge at købe en ladeboks, som du selv ejer, og at betale fuld pris for den strøm, du bruger til at lade op. Du er ikke bundet af noget abonnement eller gebyrer og beholder dit elselskab – eller vælger frit et nyt, når dette passer dig.

Det er en enkel løsning, hvor ladeboksen sættes op af en elektriker – eller dig selv, hvis du er lidt fingersnild – og så er du klar til din første opladning.

Ladeboksen styres via en app og opdateres automatisk.

Denne løsning er også god for dig, som har solceller, elvarme eller andet som gør, at du ikke er berettigede til afgiftsrefusion.  

Afgiftsrefusion

Der er mange forskellige ladebokse at vælge imellem, men hvis du ønsker at få afgiftsrefusion, kan det være, at du skal vælge et bestemt fabrikat.

Hvis du ønsker afgiftsrefusion, skal du oprette en serviceaftale, som koster under hundrede kroner om måneden. På den måde kan du halvere elprisen på din opladning. 

Denne løsning er billigere end for eksempel et fast månedligt abonnement med frit elforbrug. 

Abonnement

Der findes også opladningsmuligheder på abonnement, hvor du betaler en månedlig pris for at kunne få afgiftsrefusion på den strøm, som du bruger på at lade din elbil op. I denne løsning kan du både købe eller leje en ladeboks, hvor der er tilkoblet en måler, som aflæser opladningsstrømmen. På den måde kan du få afgiftsrefusion på 1,1 kroner per kWh. 

Du skal regne med en abonnementspris på lige knap 100 kroner om måneden. 

Hvis du har et kørselsbehov over 5.000 km om året, og er berettiget til afgiftsrefusion, er denne mulighed absolut en fordel. 

Hvis du har solceller eller elvarme, er du ikke berettiget til afgiftsrefusion. 

Se de billigste løsninger på opladeboks.dk

All inclusive abonnementer er også en mulighed. 

Her betaler du et startgebyr for ladeboksen og ca. 750 kroner om måneden, som dækker ubegrænset opladning både derhjemme og på farten. 

Du skal dog køre en del kilometer om året, mindst 25.000, for at denne løsning er rentabel. 

Tips til opladning

  • Lær din elbil at kende og find ud af, hvor tit du skal oplade
  • Oplad om natten – både for ikke at belaste din boligs strømkapacitet og også for at bruger den uudnyttede vedvarende energi i elnettet
  • Varm kabinen op, mens bilen stadig er tilsluttet ladeboksen – så sparer du på strømmen på batteriet, der ellers ville gå till at varme bilen op, mens du kører